Before + After

Click and drag the arrows left to right to see the before and after transformation

Front entrance
Dining area
Side walkway of duplex
Custom designed and built front door.
Living room with TV and built-in fireplace
Outdoor kitchen
Timber post outdoor feature
Vertical garden
Stair case
Shower screen and bathtub
Freestanding bathtub
Shower new bathroom
Water views from third storey

Duplex Renovation & Extension

Three storey duplex | South Cronulla 2230

5

5

Client’s situation & inspiration

Our clients are in their 60’s and had just downsized to a duplex in their dream location to spend their retirement, South Cronulla beach. It was their dream location but it wasn’t their dream house, it was very outdated and in need of a lot of repairs so they decided they wanted to do a complete renovation and extension. Based on their lifestyle living by the beach and their love to entertain our client’s inspiration for their renovation was modern fresh but classic Hamptons with an open floor plan that flowed from the inside out.

Brief

Our client’s brief was to renovate the exterior facade, completely gutting the interior and transforming the floor plan, extending the back living area and adding an ensuite to every bedroom.

Their vision for the renovation and extension was to create a space that was open plan and took advantage of as much sunlight as possible. Being a duplex with a solid common wall, harnessing sunlight was a major element to achieving their vision. Their vision for the style of their home was Hamptons with the main feature being v-groove paneling throughout.

Challenges

  • Build structure with timber rather than concrete
  • Tight access
  • Limited budget 
  • Changing existing structural framework
  • Existing plumbing and sewer issues
  • Rendering over rough bricks from the 70’s

Solution

We worked very closely with the architect, engineer and our trades to come up with a solution on how we were going to achieve the client’s vision (and stick within their budget) while working with the existing structural framework. 

For engineering and budget reasons we decided to leave the staircase where it was and gutted everything around it in order to achieve an open plan layout as soon as you walk in the door. The rear extension of the house squared off with some stackable bi-fold doors shows the now fluid connection between inside and out. We built a powder room downstairs, built two new ensuites and renovated two existing ensuites. 

We were able to co-ordinate with our trades to produce the most cost-effective outcome for our clients. We worked closely with our carpenters to build the new structure framework with lightweight timber and create some fantastic v-groove panelling that goes throughout the whole house to give that modern Hamptons look.

Most importantly, we partnered with our clients right from the beginning when designing rooms and choosing their materials. We were able to recommend trades and materials that were budget friendly but still achieved a luxurious and quality finish.


Key features

  • Open plan layout
  • Bi-fold doors 
  • Butlers pantry
  • Extended living area that combines with outdoor entertaining area
  • Clean lines
  • V-groove paneling
  • Ensuite in every bedroom
  • Vertical garden with waterfall
  • Intercom & security system
  • Interior & exterior sun roofs
  • Handmade entrance door 
  • Fireplace
  • Spa on master bedroom balcony
  • Rendered exterior facade
  • Outdoor sound system

Engineer

Architect

Steve Wheelan

Neate Projects

Duplex Renovation & Extension

Three storey duplex | South Cronulla 2230

5

5

Client’s situation & inspiration

Our clients are in their 60’s and had just downsized to a duplex in their dream location to spend their retirement, South Cronulla beach. It was their dream location but it wasn’t their dream house, it was very outdated and in need of a lot of repairs so they decided they wanted to do a complete renovation and extension. Based on their lifestyle living by the beach and their love to entertain our client’s inspiration for their renovation was modern fresh but classic Hamptons with an open floor plan that flowed from the inside out.

Before + After

Click and drag the arrows left to right to see the before and after transformation

Brief

Our client’s brief was to renovate the exterior facade, completely gutting the interior and transforming the floor plan, extending the back living area and adding an ensuite to every bedroom.

Their vision for the renovation and extension was to create a space that was open plan and took advantage of as much sunlight as possible. Being a duplex with a solid common wall, harnessing sunlight was a major element to achieving their vision. Their vision for the style of their home was Hamptons with the main feature being v-groove paneling throughout.

Dining area
Living room with TV and built-in fireplace
Side walkway of duplex
Custom designed and built front door.
Stair case

Challenges

  • Build structure with timber rather than concrete
  • Tight access
  • Limited budget 
  • Changing existing structural framework
  • Existing plumbing and sewer issues
  • Rendering over rough bricks from the 70’s
Timber post outdoor feature
Outdoor kitchen
Vertical garden
Water views from third storey

Key features

  • Open plan layout
  • Bi-fold doors 
  • Butlers pantry
  • Extended living area that combines with outdoor entertaining area
  • Clean lines
  • V-groove paneling
  • Ensuite in every bedroom
  • Vertical garden with waterfall
  • Intercom & security system
  • Interior & exterior sun roofs
  • Handmade entrance door 
  • Fireplace
  • Spa on master bedroom balcony
  • Rendered exterior facade
  • Outdoor sound system
Shower screen and bathtub
Freestanding bathtub
Shower new bathroom

Solution

We worked very closely with the architect, engineer and our trades to come up with a solution on how we were going to achieve the client’s vision (and stick within their budget) while working with the existing structural framework. 

For engineering and budget reasons we decided to leave the staircase where it was and gutted everything around it in order to achieve an open plan layout as soon as you walk in the door. The rear extension of the house squared off with some stackable bi-fold doors shows the now fluid connection between inside and out. We built a powder room downstairs, built two new ensuites and renovated two existing ensuites. 

We were able to co-ordinate with our trades to produce the most cost-effective outcome for our clients. We worked closely with our carpenters to build the new structure framework with lightweight timber and create some fantastic v-groove panelling that goes throughout the whole house to give that modern Hamptons look.

Most importantly, we partnered with our clients right from the beginning when designing rooms and choosing their materials. We were able to recommend trades and materials that were budget friendly but still achieved a luxurious and quality finish.


Engineer: Steve Wheelan

Architect: Neate Projects

what our clients thought

you might also like
Contact

Thinking of renovating or building?

Get in touch and let's grab a coffee!

Get In Touch
Contact

Thinking of renovating or building?

Get in touch and let's grab a coffee!

Get In Touch